00 / Siivoton juttu arkistossa

Leipäjonosta PK-yrittäjiksi

Siivoton juttu (1997) on Tapio Piiraisen ohjaama ja käsikirjoittama komedia lama-ajan Suomesta. (Ks. myös aiempi lama-ajan yrittäjyyttä käsittelevä blogikirjoituksemme Johanneksen Leipäpuusta.)

Elokuva on tarina Ranesta (Kai Lehtinen) ja Kokista (Pertti Koivula), sarjayrittäjistä. He ovat vakaasti päättäneet onnistua yksityisinä elinkeinonharjoittajina, vaikka laman koetellessa Suomea leipä joudutaan hakemaan leipäjonosta. Ruokaa ei voi ostaa velaksi, sillä ”yrittäjällä pitää olla luottotiedot kunnossa”, kuten Ranella on tapana todeta. Velkaongelmien välttämiseksi perheen aiemmat lainat lieneekin otettu vaimon nimiin.

Yrittäjäkaksikon reperturaari on laaja ja toimialoja syrjimätön. Heillä on aiempaa kokemusta mm. sähkövatkainten myynnistä, mutta  kauppa ei ole lähtenyt käyntiin toivotulla tavalla. Kaksikko ei vastoinkäymisistä lannistu vaan päättää perustaa erikoissiivousfirman nimeltä ”SPESIAL SIIVOUS”. Pankki myöntää Ranelle 5000 markan lainan siivouskoneeseen, jonka kaverukset päättävät ostaa Kokin tuttavalta Pietulta Tukholmasta. Ideana on tarkoitus alkaa siivota koneavusteisesti kokolattiamattoja tai vaikkapa lentokoneita – mitä vaan.

Rane ja Kokki aloittavat alalla puhdistamalla kalusteita. Keikat ovat pieniä, joten toimintaa päätetään laajentaa ensin lentokoneisiin, lopulta kiinteistöihin. Kasvuyrittäjinä Rane ja Kokki eivät pelkää laajentaa toimintaansa.

Siivous- ja kiinteistöfirman pyörittäminen ei ole kuitenkaan niin helppoa kuin olisi aluksi voinut kuvitella:  PK-yrittäjän päivät ovat pitkiä ja riskit suuria, kun kiinteistöjä siivotaan ja huolletaan ilman minkäänlaista alan pohjakoulutusta tai kokemusta. Lopulta urakoita perutaan ja sopimuksia irtisanotaan kaksikon toilailujen vuoksi. Köyhyys ja leipäjono uhkaa taas miehiä, ellei uusia keikkoja saada sovittua.

SUPOn arkistot avautuvat

Tarina saa kohtalokkaan käänteen, kun Rane lupaa hoitaa tuttavan puolesta erikoissiivouksen SUPOn toimitalossa. Samalla ”yks tyyppi” tarjoutuu maksamaan kaksikolle siitä, että he ottavat toimitiloista kuvia siivouksen lomassa.

siivotonjuttu10

Siivouksen ja pienen keskinäisen sanailun tohkeessa Rane tulee kastelleeksi laitteellaan SUPOn herkkiä sähköisiä lukitusjärjestelmiä – järjestelmiin tulee oikosulku ja kaikki ovet avautuvat. Kaksikko päätyy harhailemaan huoneissa ja löytää lopulta arkiston.

Rane ja Kokki päättävät kaivaa eväsleipänsä esiin ja nauttivat ne arkiston asiakirjoja selaten. Kuvien ottamisesta heille maksettiin, joten he ottavat vielä ajastimella kuvan lounashetkestään Suojelupoliisin arkistossa.

siivotonjuttu5

Kaksikko suhtautuu yllättävän kriittisesti SUPOn asiakirjojen sisällön luotettavuuteen ja informaatioarvoon:

Kokki: ”Täällä sanotaan että Kekkonen oli muka joku… Timo. Eihän nää tiedä mitään. Kyllä Urkki oli Urkki vaikka voissa paistais.”

Rane: ”Ja täällä väitetään, että jotkut ministerit on ottanu muka lahjuksia elinkeinoelämältä. Kyllä se on paskapuhetta. Miks niitten tarvis maksaa lahjuksia? Nehän on muutenkin jo samaa mieltä.”

Kun siivouskeikka on saatu päätökseen, kaksikko luovuttaa lainaamansa kameran kuvineen miehelle, joka paljastuu toimittajaksi. Tämä kertoo, että kuvat saattavat päätyä lehteen, mutta että Ranen ja Kokin henkilöllisyys pidetään salassa.

Lööppiin päätyneestä kuvasta kaksikkoa on kuitenkin vaikea olla tunnistamatta:

siivotonjuttu6

”Spesial”-siivousta Pankin tietokonekeskuksessa

Suojeluspoliisin toimitilojen jälkeen Rane ja Kokki käyvät siivoamaan Pankin tietokonekeskusta. Poliisi on kuitenkin saanut selville lööppeihin päässeen kaksikon henkilöllisyyden ja tulee pidättämään heidät kesken siivouskeikan. Kyse ei ole ihan pienestä rikkeestä, sillä heitä epäillään maanpetoksesta.

Pidätyksen tohinassa Kokin avaama vesihana jää auki, kun poliisit taluttavat kaksikon kuulusteltaviksi. Vesi tulvii konesaliin, minkä lopputuloksena koneet kärähtävät ja sadantuhannen asiakkaan – mukaan lukien Ranen – lainatiedot katoavat pankin järjestelmistä. Velkoja ei enää ole.

”Sen ei pitänyt olla mahdollista, mutta asia on niin, että mikään ei oo mahdotonta.”

Vesivahinkojen tiedetään tuhonneen perinteisiä paperiarkistoja, mutta sähköisetkään eivät näytä olevan turvassa ainakaan näiltä kavereilta.


Elokuva on katsottavissa Yle Areenassa.

Kiitokset vinkistä Juusolle!

Lähteet:

Siivoton juttu, 1997. O: Tapio Piirainen. Suomi: 100 min.

Yksi kommentti artikkeliin ”00 / Siivoton juttu arkistossa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s